Ősellenség a díszgyepben – vakond ellen van orvosság?

Vakondturas a fuben

Gyermekként átszellemült tekintettel élveztük a kedvenc mesefigura, Kisvakond kalandjait. Vele éreztünk, neki drukkoltunk, nehogy baja essen. Aztán felnőttként, mikor a gondosan nyírt pázsitunkban reggelre felbukkannak az első vakondtúrások, szertefoszlik minden gyermeki élmény. Ahogy szaporodnak a halmok, úgy lesz a dühünk egyre elvakultabb. Szabadulnánk a hívatlan vendégtől, tűzzel-vassal. No de van egyáltalán valami megoldás a vakond ellen?

Határtalan emberi leleményesség a vakond ellen

A vakond 1901. óta védett állat. Jelenlegi eszmei értéke 25.000 Ft. No de nem gondolom, hogy ennek a törvényes oltalomnak bármilyen visszatartó ereje lenne. Az emberi leleménynek nincs határa. A teljesség igénye nélkül összeszedtem, milyen tanácsokat osztogatnak a szakemberek és a kerttulajdonosok, az éhes állatka elűzésére (kiirtására?).

Szagokkal a vakond ellen

A vakond kifinomult szaglással rendelkezik, így sokan úgy gondolják, hogy a kellemetlen szagokkal el lehet üldözni őket. Ilyen ötlet pl. a sózott halfej, porított molyirtó, házi készítésű füstbomba, ricinus tartalmú granulátum vagy füstpatron, petróleummal vagy gázolajjal átitatott rongy, kávézacc. Ide sorolhatjuk továbbá a fokhagyma, a nagy sárfű és a gyalogbodza ültetését is.

Zajokkal a vakond ellen

A vakond szaglásánál már csak a hallása tökéletesebb. Sok módszer épp ezt célozza meg: sörös (boros) üveg a földbe ásva, ami a széltől sípoló hangot ad, elektromos riasztók, rezgő fémtüskék, szélpörgő.

Leleményes csapdák a vakond ellen

Van, amikor a vakond oktondiságában reménykedünk: mechanikus vakondcsapdák, vagy a járatrendszer elárasztása vízzel.

Háziállattal a vakond ellen

Kutya-macska, mint kétélű fegyver. Hatékonyságuk erősen fajtafüggő, sőt a macskáknál egyedfüggő. Sok-sok cicánk volt az elmúlt évtizedek alatt, de közülük csak egy volt emlékezetes vakond-és patkányvadász. Félelmetes hatékonysággal!

Emberre is veszélyes módszerekkel a vakond ellen

A legrosszabb, amikor a vakond elleni küzdelemmel már a saját egészségünket is kockára tesszük. Amikor már semmi nem számít, ha a kis állatkától meg akarunk szabadulni. Ilyenek az alumínium vagy magnézium-foszfid tartalmú gázosító szerek. Használatukhoz gázmesteri vizsga szükséges. Belélegezve halálos mérgezés sem kizárt, ezért óva intek mindenkit a használatuktól!

Vakond ellen vakondháló

A vakond elleni védekezés legbiztonságosabb és leghumánusabb módszere, a vakondháló használata. Sűrű rácsozatú, erős műanyag háló, melyet a gyepszint alatt kell leteríteni. No de azért ezzel sem annyira egyszerű a helyzet. Nézzük, milyen problémákkal kell szembenézni, ha vakondhálóval szeretnénk védekezni a vakond ellen.

Vakondháló gyepszőnyeg fektetésekor

A vakondháló telepítése a gyepszőnyeg fektetésekor a legegyszerűbb. Vannak, akik ekkor is takarják a hálót pár centi földdel, mások egyszerűen ráterítik a hálóra a szőnyeget. Egy gyepszőnyeg tekercs 20-25 kg közötti. Tapasztalatom szerint nem ellenfél egy vakondnak. Ugyan klasszikus vakondtúrásokat nem tud a felszínre tolni, de meg-megemelgeti a gyepszőnyeget. Illetve a háló alatt vidáman ássa a járatait, és a gyeppel határos cserjés-virágos ágyásokban fog megszabadulni a felesleges földtől. Különösen a legyökeresedésig könnyű dolga van. Ezt követően ráun az állandó akadályra, és többnyire odébbáll.

Vakondháló magvetéses füvesítéskor

Ha magvetéssel történik a füvesítés, előtte a hálót 5-10 cm földdel kell betakarni. Ha vastagabb földréteg kerül rá, fennáll annak a veszélye, hogy a vakond a háló fölött ás be. Bár nagy halmokat nem fog túrni, de a kártétel garantált!

Könnyebb a helyzet, ha a majdani gyepes területet fel kell tölteni. Amennyiben öntözőrendszert is szeretnénk, (erősen ajánlott!!!), azt feltöltés előtt ki kell építeni.

Nehezebb a helyzet, ha a terepszint már végleges. Ilyenkor komoly és költséges munka vár a kerttulajdonosra. Ha csak 100 m2 területet veszünk példának, akkor is 13-15 m3 földet kell megmozgatni – kétszer. (Sokan elfeledkeznek arról, hogy a lazított föld, talajtípustól függően, jóval terjedelmesebb, mint az az egyszerű térfogatszámításból következik.)

A hálót nem elég csak földdel takarni, a csatlakozásoknál 15-20 cm-es átfedéseket kell alkalmazni, és speciális műanyag tüskékkel is rögzíteni kell. Különösen fontos ez a széleken. A térburkolatok betonszegélye a rendszer kritikus része, amit a kitartó és éhes állat bizony gyakran felfedez.

A vakondháló és a környezetvédelem. Kevesen gondolnak rá.

Nagy hátránya a hálónak, hogy környezetszennyezővé válhat. Amíg eredeti funkcióját betöltve megbúvik a talajban, addig nincs is baj. Hisz 500 év múlva sem bomlik le! De még egy emberöltő alatt is gyakran megváltozik a kert, számtalan ok miatt. Amennyiben a változtatás a gyepet is érinti… Gondoljuk el, mikor egy földmunkagép nekiáll felszedni a gyepet, melynek gyökérzete sűrűn átszőtte a hálót. Az egyébként jó minőségű talaj szennyezett föld lesz csupán, melynek felszámolása költséges, nem beszélve az értékes termőföld tönkretételéről.

Mi az a vakondtúrás?

A vakondtúrás egy nagyon hatékony és specializált földalatti életmód „végterméke”. Ennek a kisemlősnek igen gyors az anyagcseréje, ezért az egész élete a táplálék utáni hajszával telik. Így van ez egész évben, mivel nem alszik téli álmot. A járatok hossza a 100 métert is meghaladja, mélységében pedig 1 méter alá is leáshat. A járatrendszerét folyamatosan tisztán tartja és bővíti. Az alagútrendszerben járőrözve szedi össze az oda bepottyant táplálékát: giliszta, cserebogárpajor, csiga, lótücsök. Az alagút készítése során felhalmozott földet pedig a felszín felé tolja ki. Néha egészen kitúr a szabadba, ilyenkor a legsebezhetőbb (kutya, macska, bagoly stb.)

Gyakran hívnak kerttulajdonosok amiatt, hogy „tele van a kert vakonddal”. Próbálom azzal csitítani az aggódást, hogy csak egyetlen vakond(ok) szorgalmas munkája az a 10-20 túrás, mely reggelre jelent meg a gyep közepén. A háziasszonyok sem örülnek, hisz a fiatal palánták sem ússzák meg. Mivel növényi táplálékot a vakond nem eszik, így nem a gyökérzet elrágása miatt hervadnak a palánták, hanem a kitúrás miatt. Az elkeseredett kerttulajdonosnak ez azonban nem nagy vigasz.

Miért szereti a vakond a frissen megépített kerteket?

Faramuci módon a sok-sok pénzért megépített, majd gondosan ápolt kertek mágnesként vonzzák a vakondot. Egy „zöldmezős” építkezésnél, vagy egy erősen elhanyagolt kert felújításánál nagyon nehéz előre megjósolni, hogy az adott területet kedvelik-e az állatkák.

Pedig az összefüggések logikusak. A zöldfelület alatti talajt cserével, trágyázással, ásással, és minden elképzelhető praktikával igyekszünk minél jobb állapotba hozni. A lazított, humuszban gazdag talaj az ott élő és táplálkozó állatok vágyálma. Elsősorban a giliszták, lótücskök, pajorok egyedsűrűsége nő meg.

A folyamatot csak felgyorsítja a rendszeres és a teljes vegetációs időszakba fennálló öntözés. Szóval, mi magunk teremtünk paradicsomi állapotokat a vakondnak. A 1,5 méter mély kerítésalap, vagy a térburkolat 30 – 40 cm-es zúzalékágyazata sem lesz akadály, ha felfedezi a terített asztalt.

A vakond hasznos a talajlakó kártevők ellen

Egyes cserebogárfajok (pl. májusi cserebogár) lárvája a kertek első számú kártevője. A lazább, nedves, könnyen felmelegedő talajokat kedvelik. Több évig fejlődnek a föld alatt, méretük és étvágyuk egyre nagyobb lesz. A talajfertőtlenítő szereket gyakorlatilag kivonták a kereskedelemből. Jelenleg egyetlen vegyszer sincs engedélyezve kiskerti felhasználásra. Extrém esetben tehetetlenül végig kell nézni, ahogy napok alatt felfalják a gyep teljes gyökérzetét. De bármilyen cserjét, vagy idős fát is képesek kipusztítani a gyökérzet elrágásával. Ezért a pl. a gyümölcsfák első számú talajlakó kártevője lehet.

A kertek második nagy ellensége a lótücsök („lóbogár”), melynek elszaporodása látványos foltosodást okozhat a gyepben. Jelenleg kétféle készítménnyel küzdhetünk ellenük: Arvalin nevű granulátummal, valamint a Nemastar névre hallgató biológiai készítménnyel.

No és hogy kapcsolódik ez a vakond elleni küzdelemhez? A vakond a pajort is és a lótücsköt is hatékonyan ritkítja. Tehát van az a helyzet, amikor inkább örülni kellene a vakondnak a kertünkben, mintsem küzdeni ellene. Mindezek alapján gyakran döntenünk kell, melyik ujjunkat harapjuk. Az a rossz hír, hogy amikor szembesülünk a vakond megjelenésével, vagy a kártevők okozta tünetekkel, többnyire már nem a mi kezünkben lesz a kert sorsa.

Van orvosság vakond ellen?

A szép pázsit alapja a türelem. Ha nem teszünk meg mindent az alapoknál, később semmilyen hibát nem tudunk javítani.

Napjainkban mindenki azonnal szeretne szép kertet a háza köré. De a csodás gyepszőnyeg egy alaposan végiggondolt, és szakszerűen kivitelezett folyamat eredménye. Minden lépés fontos, kihagyhatatlan és nem felgyorsítható. Nem a vakond ellen kell küzdeni, hanem a kertet kell a természeti folyamatokhoz igazodva kialakítani.

  • Először a kertet rotátorral, ásóval, gereblyével, az engedélyezett vegyszerekkel gyom-és kártevőmentessé kell tenni.
  • Tavasszal és nyáron módszeresen ápolni kell a talajt.
  • Csak ősszel szabad elvetni a fűmagot, vagy lefektetni a gyepszőnyeget.
  • Időt kell szánni az előkészületekre. Éveket nyerünk, és sok bosszúságot előzünk meg vele.
  • Ha valaki abban a szerencsés helyzetben van, hogy a díszkert mellett gyümölcsöst és zöldségest is kialakíthat, a legjobb, ha a természeti folyamatokat ott hagyja érvényesülni.
  • Ha szeretnénk, hogy kertünk ékköve egy gondozott pázsit legyen, akkor építsük be a vakondhálót a gyepszint alá! (Ugyanez érvényes a manapság oly divatos magaságyásokra is.)
  • A gyepet övezzük minél változatosabb pufferzónákkal, ahol a fák, a cserjék, az évelőágyások alatt nyugodtan élhet egy-egy vakond, pusztítva a talajlakó kártevőket.

Ne feledje! A vakond pótolhatatlan segítséget nyújt a legveszélyesebb talajlakó kártevők ritkításában.


Vakondtúrás mentes pázsitot szeretne? A Pannontölgy szakemberei mindent megtesznek, hogy a kert is szép legyen, de a természet folyamatai is megmaradjanak. Keressen minket, ha érdeklik a részletek.