Madarak a kertben – a természetes rovarirtók

Madarak a kertben - vörösbegy

Burkolatok lerakva, öntözőrendszer üzemel, kerti grill megépítve, növények elülteve, a fű is zöldell. Az álom valósággá vált. Mindez viszont akkor telik meg igazán élettel, amikor otthonra lelnek az első madarak a kertben.

A madarak kertünk legszorgalmasabb rovarölői. Igazán nagy segítséget jelentenek számunkra azáltal, hogy pusztítják a hernyókat, rovarokat, atkákat, levéltetveket. Tavasztól késő őszig szorgalmasan csipegetik a kártevőket. Rovarfogyasztásuk a fészkelés időszakában megsokszorozódik, hisz a kis fiókáikat is szorgalmasan táplálják. De ahhoz, hogy a madarak jótékony hatását a környezetünkben élvezni tudjuk, vonzóvá kell tenni kertünket számukra.

Madárbarát kert kialakítása

Madarak a kertben - csonttollú
Madarak a kertben – csonttollú

Érdemes már a kert tervezésekor gondolni szárnyas kedvenceinkre. A madárbarát kialakítás és a növényválasztás elősegíti, hogy szívesen rakjanak fészket nálunk. Ezzel tudunk legjobban hozzájárulni ahhoz, hogy kertünk egészsége természetes módon maradjon fenn. A kis csőrösök nem szeretik a túlzottan steril kertet, sokkal inkább a természetes, bujább növényzetben érzik jól magukat.

Madárbarát sűrű bokrok

Igyekezzünk a kert távoli, csendes részében egy összefüggő bokros-fás területet kialakítani, aminek sűrű ágai között nyugodt körülmények között fészkelhetnek a madarak. Fontos, hogy zavartalan körülmények között tudják kicsinyeiket kikelteni és felnevelni. Még inkább madaraink kedvében járunk, ha bogyós termésű bokrokat is ültetünk. A termések késő őszig táplálékot biztosítanak szárnyas barátainknak.

Buja gyep

Igaz, hogy most nagy divat a rendszeresen rövidre vágott fű, de a madarak ezt nem igazán kedvelik, hisz nem találnak benne elég eleséget, bogarat. Ha frissen vágott gyepet is szeretnénk, de madarakat is szívesen látnánk a kertünkben, akkor legalább a kert egy részében hagyjuk a füvet nagyobbra nőni. A sűrű fűben a rovarokon kívül megbújnak a csigák és a giliszták is, amik tápanyagban gazdag eleséget biztosítanak a madaraknak a kertben. Ezen a területen elő is segíthetjük a giliszták szaporodását gyakoribb öntözéssel. A feketerigók ennek nagyon fognak örülni, viszonzásul csodálatos énekükkel ajándékoznak meg minket.   

Madáritató

A madaraknak is fontos a folyadékpótlás, különösen nyáron a nagy melegben, ezért ne feledkezzünk meg a kertben madáritatót elhelyezni, hogy mindig legyen ivóvizük. A madarak szeretnek vízben fürdőzni is, ezért akkora itatót rakj ki a kertedben, amiben kedvükre pancsolgathatnak. A párolgás és a pancsolás miatt gyakran kell a vizet pótolni.

Madarak a kertben télen

Madarak a kertben - tengelic
Madarak a kertben – tengelic

A téli fagyok beálltával, különösen, amikor már hótakaró is borítja a természetet, az áttelelő madarak nagyon nehezen tudnak táplálékhoz jutni. Ebben az élelemszegény időszakban minden segítséget meg kell nekik adnunk, hogy átvészeljék a telet, és tavasztól újra kertünk természetes rovarirtói legyenek.

Madáretető

A leghasznosabb megoldás, ha télen madáretetőt helyezünk ki a kertünkbe, melybe a tavasz megérkezéséig folyamatosan gondoskodunk madáreleségről. A madarak legfontosabb táplálékai, amit állateledel szaküzletben is beszerezhet: napraforgó, köles, búza, kukorica, alma, zab, marhafaggyú. Fontos kiemelni az adagolás folyamatosságát, hisz az odaszokott madarak élete veszélybe kerül, ha egyik napról a másikra megszakad az etetésük. A madáretető legyen biztonságosan elhelyezve, hogy a madarakat ne veszélyeztesse nagyobb testű állat, pl. macska.

Sűrű bozótos zugok

Madarainknak azzal is segíthetünk átvészelni a telet, ha ősszel a sűrű, bozótos részeken nem takarítjuk össze a lehullott leveleket. Az avar egyrészt a hidegben védett búvóhelyet jelent a madarak számára, másrészt a levéltakaró alatt meghúzódnak az apró rovarok, lárvák, melyek táplálékként szolgálnak madárkáinknak.

A madárlakta kert velejárói

Madarak a kertben - vörösbegy
Madarak a kertben – vörösbegy

Madarakkal teli kert nem csak élményeket nyújt a kert tulajdonosának, hanem bosszúságot is okozhat. Szárnyas lakóink nem tudják megkülönböztetni, hogy melyik magot ehetik és melyiket nem, a gyümölcsöket is szívesen csipkedik, a madárcsicsergés sem mindig akkor hallatszik, amikor mi akarjuk hallani, no és a madárpiszok sem mindig ott pottyan le, ahol mi szeretnénk. Így a madarak kertbe csábítása csak annak javasolt, aki képes a kompromisszumra, és az apró kellemetlenségeket tolerálni tudja a sok kedvező hatás érdekében.

Madarak a kertben – felismerjük öket?

Madarak a kertben - zöldike
Madarak a kertben – zöldike

Eddig arról beszéltünk, hogyan tudjuk kertünkbe csábítani a madarakat, de tudjuk-e egyáltalán kiket is várunk. A cikkemben lévő képek bemutatják néhányukat, mint pl. a feketerigót, sárgarigót, vörösbegyet, tengelicet, stb. Ha ettől többet szeretne megismerni, akkor az alábbi táblázat szélesebb betekintést nyújt a kertekben megforduló leggyakoribb hazai madárfajtákról.


Szeretne Ön is madárcsicsergésre ébredni? Szívesen látna madarakat a kertjében? Szeretné vonzóvá tenni kertjét a madarak számára! Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha nem tudja, hogyan fogjon hozzá!