7+1 szempont a fűmagkeverék kiválasztásához

Fűmagkeverék kiválasztásának szempontjai

A gyep a kert meghatározó eleme, funkcionálisan és esztétikailag egyaránt. Örökzöld növénytársulás, melytől elvárjuk, hogy hosszú évek után is szép legyen. Ideig-óráig minden gyep zöld és látványosan fejlődik, de egy-két év alatt csalódások sora következik, ha a füvesítés nem jól lett előkészítve és nem a megfelelő fűmagkeverék lett kiválasztva.

Mi befolyásolja a gyep minőségét?

Elöljáróban csak annyit, hogy a szakirodalom különbséget tesz, gyep és pázsit között, a közhasználatban azonban ennek nincs jelentősége. Így én sem leszek következetes a szóhasználatban.

A pázsit egy igen komplex élő rendszer, melyet nagy odafigyeléssel kell kialakítani, majd rendszeresen gondozni, hogy kertünk ékessége legyen. De nézzük, mitől függ elsősorban a gyep minősége:

  • A talajelőkészítés: az ekkor elkövetett hibákat nagyon nehéz utólag javítani, és többnyire költséges is.
  • Telepítés ideje: a magvetéses telepítésnek hazánkban két optimális időszaka van, a kora tavaszi (március-április), és az őszi (augusztus vége-október közepe). Az őszi vetés biztonságosabb, és jobb minőséget eredményez.
  • Fűmagkeverék kiválasztása: a gyep minőségének kulcsa.

A megfelelő fűmagkeverék kiválasztása

A kereskedelemben forgalmazott fűmagok közül választani olyan érzés, mint egy ismeretlen sűrű erdőben bolyongani. De néhány alapvető ismeret, melyhez nem szükséges szakképesítés, nagyban megkönnyíti a tudatos választást. Könnyítésképpen összegyűjtöttem minden információt, ami elengedhetetlen a megfelelő fűmagkeverék kiválasztásához.

1. Mi az a fűmagkeverék?

A fűmagkeverék kiválasztásának alapja, hogy tisztázzuk mit is értünk rajta. Fűmagkeverék, mint ahogy a nevében is benne van, egy keverék, amiben több fűféle található eltérő arányban. Ha most eltekintünk ezen fajoknak (fajtáknak) a neveitől, a következő fontosabb keverékekkel találkozhatunk.

  • sportkeverék
  • pázsitkeverék
  • parkkeverék
  • általános (standard) keverék
  • árnyéki fűkeverék
  • szárazságtűrő keverék

2. Milyen a kert adottsága?

Bizony, a füvesítés is megérdemli, hogy kertünk ökológiai adottságaival tisztában legyünk! Egyszerű dolgokról van szó, melyek feltérképezésével máris megalapozzuk, hogy a mi kertünkben legyen „a szomszéd fűje”. Sokkal jobban járunk, ha mi alkalmazkodunk a helyi viszonyokhoz, mintsem megpróbáljuk azokat megváltoztatni vagy figyelmen kívül hagyni.

A fű a talaj felső 15-20 centiméterében él, így ez a réteg a meghatározó a későbbiekben. A fűmagkeverék meghatározásához azt kell megvizsgálnunk, hogy ez a talajréteg homokos, kötöttebb vagy agyagos. A talajtípussal szorosan összefügg annak vízháztartása, levegőtartalma. (Pl. agyagos talajon a pangó víz kiszorítja a levegőt, a gyökerek megfulladnak, „kirohad” a fű.)

Fontos az árnyékos területek felderítése is. A fűfélék többsége fényigényes, a folyamatos árnyékot egyáltalán nem viseli, ott rövid idő alatt kiritkul. Még az árnyéki magkeverékek sem viselik el a fák mélyárnyékát, vagy a házfalak vetett árnyékát! Hacsak nem akarjuk évente felülvetni, az ilyen helyekre évelőkből kialakított ágyásokat tervezzünk, un. árnyéki gyeppótlókkal, vagy más árnyéktűrő formációkkal.

3. Hogyan lesz öntözve a gyep?

A megfelelő fűmagkeverék kiválasztásához tudnunk kell, hogy azon a területen mennyi csapadékra számíthatunk, a hiányzó csapadékot akarjuk-e pótolni, hogyan akarjuk öntözni és lesz-e automata öntözőrendszer.

Egy jól kialakított öntözőrendszer nélkül időmilliomosnak kell lenni ahhoz, hogy az aszályos időszakban pótolni tudjuk a hiányzó csapadékot. 100-200 m2 gyepfelületet még be lehet kézzel is öntözni, különösen, ha szabályos alakú, de kevésbé kontrollálható, mint egy automata rendszernél. Kötöttebb talajon 15-20 mm vizet kell kijuttatni alkalmanként, azaz 15-20 litert egy négyzetméterre. Homokos talajon kisebb mennyiséget, de sűrűbben, mivel az nem tárolja a nedvességet.

Ha a megoldást a szárazságtűrő fűmagkeverékekben látjuk, akkor némi kompromisszumkészségre is szükség lesz. Ebben a fűmagkeverékben sok a nádképű csenkesz, mely széles levelű, erős szálú fűféle. Igaz, a szárazságot jól tűri, de ettől ne várjunk a címlapfotókon visszaköszönő „angol pázsitot”.

Mennyi idő és energia jut a gyep ápolására?

A magánkertek többségében intenzív fenntartású a gyep. Ez azt jelenti, hogy a vegetációs időben (április-október) heti rendszerességgel nyírjuk, öntözzük, évente 2-3 alkalommal szellőztetjük, műtrágyázzuk. Ez legalább 28-30 nyírást jelent évente. Minden terméken feltüntetik, hogy az adott keverék milyen nyírási magasságot visel el. Ennek ismerete nélkülözhetetlen az elvárt minőség hosszú távú megtartásához.

A heti egyszeri nyíráskor sokan 8-10 centimétert is levágnak, hogy „alacsony” legyen a gyep. A legtöbb keverék nem alkalmas arra, hogy heti egyszeri nyírás mellett 3-4 cm-es tarlómagasságot tartsunk. Ezt sokan figyelmen kívül hagyják, ami gyorsan leromláshoz vezet. A heti rendszerességgel nyírt házi kertek füvesítésére a pázsit és a parkkeverékek a legalkalmasabbak. Többségük elviseli, hogy a 8-10 cm magasra nőtt füvet 5-6 cm magasságon tartsuk.

Rohamtempóban terjednek a robotfűnyírók. Újabban megjelentek olyan fűmagkeverékek is, melyek kifejezetten erre a nyírási technikára lettek kifejlesztve. Ezt szintén feltüntetik a csomagoláson. Alapvetően arról van szó, hogy a robot folyamatosan nyírja a füvet, így adott helyen csak pár milliméter növedéket vág le.

5. Mire lesz használva a füves terület?

Tapasztalatom szerint, a magánkertekre nem jellemző a nagyon intenzív használat (pl. rendszeres focimeccs), mely indokolná az extrém taposástűrő keverékek használatát. Egy-egy baráti összejövetelt, vagy gyerekzsúrt bármelyik pázsit- vagy parkkeverék elvisel. A jobban igénybe vett területeken, mint pl. hinták vagy csúszdák környékén célszerű fű helyett valamilyen egyéb burkolatot használni. Fő szempont, hogy a díszgyepeken és az árnyéki gyepeken inkább csak sétáljunk, ezek rosszul viselik a taposást.

Itt jegyzem meg, hogy kutya mellé nincs tökéletes fűmagkeverék. A fajtatulajdonságok erősen befolyásolják, hogy mennyire látszódik a kutya jelenléte a gyepen, de hogy lesz nyoma, kétség sem fér hozzá. Ebből a szempontból két kert létezik: van kutya, nincs kutya. A kerttulajdonosnak kell eldöntenie, hogy mi a fontosabb számára.

A gyep és kutya relációjában sok kompromisszumot kell kötni, ami nem a fűmagválasztással kezdődik és nem is ezzel ér véget. A témát a „Kutya a kertben – hogyan hangoljuk össze?” bejegyzésem részletezi bővebben.

6. Miért fontos a fűmagkeverék összetétele?

Vegyünk kézbe egy doboz/zacskó/zsák fűmagkeveréket. Kivétel nélkül, minden csomagoláson feltüntetik azokat a fűfajokat, melyeket a keverék tartalmaz, pl. pázsit fűmagkeverék összetétele: Angol perje – Lolium perenne 70 %, Vörös csenkesz – Festuca rubra 20 % és Réti perje – Poa pratensis 10 %

A rossz hír az, hogy a helyzet nem ennyire egyszerű, hisz az angolperjének is léteznek fajtái (pl. BARON, GRYPS), a vörös csenkesznek alfajai (pl. Festuca rubra commutata) és még fajtái is (pl. MAXIMA, GLIDA), hasonlóan a réti perjéhez. Ezek a legelterjedtebb fűfajok, de találkozhatunk még a réti csenkesszel, juhcsenkesszel, tippanokkal, stb.

Ígérem, nem megyek mélyebben a részletekbe, de muszáj megérteni, hogy miért fontos erről is beszélni. A fűmagkeverék összetevői más-más tulajdonságot hordoznak. Az egyik gyorsan kikel (angol perje), és a védőfű szerepét betöltve óvja a lassabban fejlődő fajtákat. De csak 2-3 évig él. Ezután a gyepet már a tarackoló vezérfüvek alkotják (keskenylevelű réti perje, tarackoló tippan, stb.) Van, amelyik a taposást tűri, van, amelyik az alacsony nyírást, a szárazságot, az árnyékot, stb. stb.

Ezzel vissza is kanyarodtunk oda, hogy a megfelelő fűmagkeverék kiválasztásához alaposan fel kell készülnünk a kertünkből az eddigiekben részletezett szempontok alapján.  

Van azonban egy jó hírem is. Nem kell ismernünk ezeket a fűféléket! Keressünk olyan üzletet, ahol szakmailag felkészült eladó segít nekünk a kertünkhöz megfelelő fűmagkeverék kiválasztásában. Online rendeléskor pedig olyan webshopot keressünk, ahol részletes leírás található minden termékről.

Pázsit fűmagkeverékkel

7. Mennyi fűmagkeverékre lesz szükség?

Fontos információ az egy négyzetméterre ajánlott mennyiség. Az olcsóbb, igénytelenebb gyepet adó keverékekből 50-60 g/m² a javasolt adag, míg a minőségi termékeknél csak 25-30 g/m². Fontos, hogy tartsuk magunkat az előírt mennyiségekhez! Ha kevesebbet használunk, akkor lassan záródó, erősen gyomosodó lesz a gyep. Ha sokkal több magot szórunk ki, a túl sűrű fű fog problémát okozni, hisz melegágya lesz a számtalan gombabetegség valamelyikének.

Sokan türelmetlenek, és a kezdeti hiányos kelést már 1-2 hónap után pótolják. Ha megfelelő minőségében lett kiszórva az ajánlott mennyiség, a rendszeres nyírás, öntözés, stb. hatására a gyepünk záródni fog. Ehhez viszont idő és türelem kell, hisz ez egy több hónapos, vagy akár egy egész éves folyamat.

+1 Gyepszőnyeg vagy fűmagkeverék?

Ha valaki türelmetlen és azonnali eredményt szeretne, akkor gyepszőnyeg vásárlással gyorsítható a folyamat. A reggel még porzó talaj délutánra bezöldül. Ez aztán a gyorsaság! Azért pár ellenérvet hadd említsek meg! A gyepszőnyeg egy nagyon intenzív ápolási területről kerül a kertünkbe. Mi a töredékét sem tudjuk kielégíteni a megszokott igényeinek. Az eredmény egy gyorsan leromló, foltos, gyomos gyep lesz, melyet alig lehet megkülönböztetni a vetett fűtől, csak 3-4x többe került a telepítése.

A másik fontos szempont, hogy a hazánkban termelt gyepszőnyegek zöme sportpályákra (stadionépítési bumm!) készül. Ritkán kapható árnyéki, esetleg mediterrán típusú szőnyeg. Tény, hogy a magvetés sokkal plasztikusabban alkalmazható az eltérő kerti körülményekhez. Én nem egyszer kettő (vagy akár három) féle magkeveréket választottam egy nagyobb kerten belül, igazodva az eltérő ökológiai adottságokhoz. Az ilyen vegyes magvetés évek múlva is szépen funkcionál.

Pázsit-és-árnyékos-rész

A gyep/pázsit a kertünk éke, centruma. Ma már kevés a „vessük be fűvel” gondolkodásmód! A gyepeknek számtalan biológiai, esztétikai, használati értéke van. De ezeket csak akkor tudja kifejteni, ha már a kezdetektől gondoskodunk az optimális életfeltételekről.


Úgy érzi, nem tud megbirkózni kertje füvesítésével? Nem szeretne kísérletezni a fűmagkeverékekkel? Jobban szeretné szakemberre bízni kertje pázsitját? Keressen minket, ha érdeklik a részletek!