Kutya a kertben – hogyan hangoljuk össze?

Kutya a kertben

Árnyat adó fák, selymes gyepszőnyeg, gyönyörű virágok és egy kutya a kertben. Az emberek többsége így képzeli el álmai kertjét. Persze mindez csak elméletben ennyire idilli, hisz a valóságban a kutya nem a járdán fog közlekedni, többségük ásni is szeret, sőt, a virágok nagy részét sem tűri meg maga körül. Egy biztos! Kompromisszumok nélkül nem egyeztethető össze a kutya és a kert.

A kerttervezés szakaszában nem elegendő azt eldönteni, hogy lesz-e a családnak kutyája, hanem érdemes végiggondolni a kedvenc fajtákat is, melyből már következtethetünk az állat mozgásterére és szokásaira. A kutyákat odafigyeléssel, türelemmel, kitartással és szeretettel sok mindenre meg lehet tanítani, így nem lehetetlen feladat a szép kert és a kutyatartás összehangolása. De nem csak a kutyát kell „idomítani” hanem nekünk is tekintettel kell lenni az ő igényeire, hogy minél kevesebb feszültséggel járjon, ha a kutya a kertben él.

Kutya a kertben és/vagy kennelben

Mindenképpen számításba kell venni, hogy a rohanó világban a család tagjai szinte egész nap távol vannak, így a házi kedvencek többnyire egyedül maradnak otthon. A kutyák többsége nem a gazdi előtt „rosszalkodik” a kertben, hanem amikor egyedül van. Ilyenkor unalmában, hipp-hopp, gödröt ás a fűben, szétkaparja a virágos ágyást, vagy szétrágja a kerti bútorokat.

Aki nem szeretne széttúrt kertre hazaérni, ajánlott egy kutya kennel építése. Természetesen olyan megoldást kell választani, ami nemcsak a gazdi számára megnyugtató megoldás, hanem a négylábú kedvenceknek is biztonságot és kényelmet nyújt. A kennel számára annyi helyet kell szánni a kertben, amivel a kutyának elegendő mozgásteret tudunk biztosítani.

A kennel tervezésekor nem csak a méretre kell gondolni, hanem az elhelyezésre is. Fontos, hogy az elzárt kutyának megfelelő védelme legyen tüze nap ellen, és a nap bármely időszakában árnyékos helyre tudjon feküdni. Legjobb megoldás, ha a kutyaház is a kennelben kap helyet.

A kutyák nagyon okos, figyelmes és információéhes állatok, akik nem érzik jól magukat az ingerszegény környezetben. Ezért ha a kutyust kennelbe zárjuk, semmiképpen ne akadályozzuk a szabad nézelődésben. Semmiképpen ne ültessünk bokrokat a kennel köré, mert ezzel akadályozzuk a kutya szabad rálátását a kertre. A legjobb megoldás, ha négylábú kedvencünk nem csak a kertre lát rá, hanem olyan a kerítés és a kapu, hogy az utcára is, mert így kevésbé érzi magát elzárva.

Növények a kutyás kertben

A következő fontos kérdés, ami felvetődik egy kutyabarát kert tervezésekor, hogy milyen növények kerüljenek beültetésre és hogyan. Kutyás kertbe a fás-cserjés kialakítás ideálisabb, mint a virágágyásos. Az egyik legjobb módszer a virágok és kisebb növények védelmére, ha azokat magas ágyásokba vagy dézsákba ültetjük. A kutyák így kevésbé férnek hozzájuk, nem tudják kikaparni, kiásni őket. A növényválasztás során is érdemes előnyben részesíteni az erősebb, ellenállóbb fajtákat.

Sok bosszúságtól tudjuk megkímélni magunkat, ha eleve nem választunk olyan virágokat, melyeknek illata irritálja a kutyánkat. Bármilyen trükköt fogunk bevetni, a kedvencünk úgyis kikaparja ezeket a növényeket. A kutya védelme érdekében a tövises bokrok telepítését is kerüljük.

Az sem ritka, hogy kutyusaink megrágják a növényeket. Ezért minden olyan fajta ültetését kerülni kell, ami toxikus anyagot tartalmaz és mérgező az állatainknak. Ilyen többek között a leander, a májusi gyöngyvirág vagy a japán tiszafa, de számos olyan növény kapható, ami számunkra tetszetős, de állatainkra nézve veszélyes. Növényvásárlás előtt mindig kérje ki szakember tanácsát vagy alaposan olvasson utána, hogy a választott növény nem ártalmas-e a házi kedvenceire.

Kisdolgok – nagydolgok

Amivel minden kert- és kutyatulajdonosnak számolnia kell, hogy a kutyáknál is természetes biológiai folyamat a vizelet- és székletürítés. Kitartó munkával és türelemmel meg lehet őket tanítani, hogy egy kijelölt helyre végezzék a nagydolgukat. A kutyapiszkot érdemes rendszeresen összeszedni, nem csak esztétikai, hanem higiéniai okokból is.

A kutyapisi a pázsit ősi ellensége, sárga foltosodást, majd a fű tönkremenetelét okozza. Egy kis odafigyeléssel ezen is lehet segíteni. A kutyát meg lehet tanítani, hogy ne csak a nagydolgát, hanem a kicsit is a kijelölt területen végezze. Ha ez mégsem sikerül, akkor célszerű a lepisilt területet lelocsolni, így a vizelet felhígul, és kisebb kárt okoz. Ugyanez történik, ha négylábú kedvencünk sok folyadékot iszik. Igaz többet pisil, de hígabbat, ami kevésbé árt a fűnek. Azzal is csökkenthetjük a bosszúságot, ha kevésbé kényes fűfajtát választunk füvesítéskor.

Erre is figyelj még, ha kutya van a kertben

A kutyák többsége szeret önfeledten szaladgálni és ugrabugrálva játszani a mozgó tárgyakkal. Nincs azzal semmi baj, ha kis kedvencünk locsoláskor önfeledten hempereg a vízsugárral. Vannak azonban olyan kerti munkák, amik kifejezetten veszélyesek számukra. Ilyen pl. a fűnyírás, amikor a fűnyíróból felverődő kövek, vagy maga a vágókés komoly veszély forrása, ezért erre az időszakra zárjuk be a kutyánkat. A vegyszeres permetezést is érdemes elkerülni, a legjobb megoldás, ha helyette környezetbarát megoldásokat találunk a kártevők elűzésére.

Egyre népszerűbb, hogy nyáron a család „kiköltözik” a fedett teraszra és kialakít egy kültéri nappalit. Mindez remek ötlet, hisz nincs is jobb, mint kinn lenni a friss levegőn és élvezni a nyári kert szépségét. Mielőtt bárki belekezd a megvalósításba, nem szabad elfeledkezni a kutyusról sem.

Természetesen ő lesz az első, aki birtokba fogja venni az új lakrészt, így mindent úgy kell kialakítani, hogy egyrészt ne veszélyeztesse a kutyát, másrész ő se tudjon semmiben sem kárt tenni. Pl. célszerű egy állatbarát kanapé használata, amit a négylábú kedvencünk is nyugodtan elfoglalhat anélkül, hogy infarktust kapnánk.


A Pannontölgy négylábú családtagjaira is figyel a kerttervezés során. Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha Ön is kutyabarát kertet szeretne.